I går besökte regeringens förlängda arm strandskyddsdelegationen och dess ordförande Lärke Johns, Värmland och Kil för att ta del av länets erfarenheter i arbetet med det utökade strandskyddet. Värmland var det första länet som fick ta emot besök av regeringens strandskyddsdelegation.
Besöket kom till efter en inbjudan av länsstyrelsen och landshövding Kenneth Johansson och under torsdagsförmiddagen diskuterade man aktuella frågeställningar och erfarenheter av processen.
– Arbetet med det utökade strandskyddet i Värmland tycker jag har fungerat bra. Vi har haft ett bra samarbete med kommunerna i länet och kunnat diskutera frågan och ta del av varandras åsikter. Så klart har vi inte alltid kommit överens, men vi har lyssnat på vad kommuner och markägare har haft för synpunkter. Till exempel så har vi minskat antalet sjöar som berörs av det utökade strandskyddet från 552 stycken till 96, säger Kenneth Johansson, landshövding i Värmland.
Under dagen besökte landshövdingen och strandskyddsdelegationen Kils kommun där de träffade kommunstyrelsens ordförande Mikael Johansson och kommunchefen Jan-Olov Ragnarsson. Kils kommun är en av de kommuner som har överklagat det utökade strandskyddet, med anledningen av att det skulle stoppa utvecklingsmöjligheter för att bygga på området vid Nedre Fryken och då främst norr om golfbanan upp mot Örnäs.
– Länsstyrelsen och Kils kommun har olika åsikter om strandskyddet och det är bra att vi kan ha den här direktkontakten. En bra kontakt har vi haft hela tiden men för att vi ska kunna få en levande landsbygd där människor vill bo sjönära så är 300 meters strandskydd för mycket, säger Mikael Johansson.
Kenneth Johansson menar att länsstyrelsen har tagit del av Kils kommun åsikter och gjort vissa justeringar i strandskyddet när det gäller området vid golfbanan. Vilket Jan-Olov Ragnarsson menade inte riktigt var som kommunen ville.
Lärke Johns, strandskyddsdelegationens ordförande tyckte att besöket i Värmland hade gett henne en inblick i arbetet med processen av det utökade strandskyddet i länet hade varit givande.
– Det är aldrig för sent att mötas och diskutera ett ärende och vi från delegationen är väldigt glada över att fått vara här i Värmland och ta del av de erfarenheter som finns här i länet, sa Lärke Johns.
Nu kan bara kommunerna och de markägare som överklagat, vänta på vad regeringen säger och det kan ta en lång tid enligt Magnus Ahlstrand, planhandläggaren vid länsstyrelsen i Värmland.