Fryksdalsbanan är en av de bärande sträckningarna i kollektivtrafikens Värmland. VF tog morgontåget från Torsby och gjorde en resa lika omdebatterad som vacker.
Mörkret ligger kompakt runt Torsby C när tåg 8944 rullar ut från perrongen klockan 05.56.
Knappt 25 av de 200 platserna är upptagna, men innan vi når Karlstad kommer de flesta vara fyllda av värmlänningar på väg till jobb eller skola.
Nu råder lugn och tystnad i de två vagnarna. Utspridda på olika sätesrader sitter resenärer med slutna ögon, många med hörlurar, en och annan med en bok. Andra med telefonen i högsta hugg.
Fryksdalsbanan mellan Torsby och Karlstad är en av centralnerverna för arbets- och studiependling inom länet.
Varje år görs runt 300 000 resor på banan och den mest frekventerade är just 05.56-avgången med ett snitt på 146 dagliga resenärer.
– Banan är väldigt viktig för Fryksdalen. Många åker till sina arbeten och till gymnasium och universitet som inte finns i andra orter än i Karlstad, säger Värmlandstrafiks tågchef Per Sidetun.
I sig är sträckan en och en halv timme dånande naturupplevelse, en pastoral odyssé som breder ut sig i gryningen för den som orkar vara vaken.
Vi slickar Frykens östra sida, så nära att småstenarna vid strandbrynet siktas som dova små fläckar under vattenytan, och några kurvor senare kliver vi in i kohagar och vidsträckta ängder fonderade av blånande skogar i gränslandet mellan natur och horisont.
Längre söderöver är banan intimt inlemmad i den värmländska landsbygden. Nyvakna vårträdgårdar och boskapsgårdar framträder en efter en genom den lättande morgondimman. Sträckningen omnämns ibland som Sveriges vackraste tågbana, men den pittoreska inramningen rymmer också det som är Fryksdalsbanans akilleshäl.
Trafikverket, Region Värmland samt Sunne och Torsby kommun har anslagit sammanlagt 140 miljoner för upprustning för banan som är i STORT behov av underhåll.
Till att börja med är banan oelektrifierad, vilket enkom medger dieseltåg och lägre driftsäkerhet. På sina ställen har underhållet varit så eftersatt att banan för något år sedan fick stängas temporärt, och bitvis råder ännu viss hastighetsinskränkning.
Med några kilometers mellanrum passerar vi gamla stationsbyggnader med flagande färg och övergivna väntrum som adderar till den trolska men bedagade atmosfären, ty turen är på många vis en tidsresa tillbaka till början av 1900-talet då banan en gång anlades av Kil-Fryksdalens Järnvägsaktiebolag.
När tåget gör sitt första stopp 06.14 i Lysvik rullar vi på i 80 kilometer i timmen och Torsbytjejen Amanda Söderlund, 19, som studerar på Karlstads universitet, funderar över frågan vad som är viktigt med tågpendlingen. Hastigheten, den som många vill höja till 110 kilometer i timmen är inte prio för Amanda.
– Tågen går tätt och bra. Jag åkte buss från Torsby till Hagfors när jag gick på gymnasiet, då fanns inte lika många tider att välja på. Alternativet nu hade varit att flytta till Karlstad och det vill jag inte, jag tycker att det fungerar bra så här. Sedan bekvämligheten – det är rätt skönt att sätta sig på tåget och ibland sover jag, ibland pluggar jag, säger Amanda.
Ute har det ljusnat betänkligt när vi rullar in på stationen i Sunne 06.32. En strid ström av vuxna och skolungdomar äntrar tåget och den förut så sövande stämningen bryts av lågmält sorl och rörelse. Tågvärden Anna Eriksson säger att de cirka 50 resenärer som nyss klivit på brukar vara betydligt fler.
– Från Sunne och ned mot Karlstad brukar tåget vara helfullt. Det här är ett riktigt pendlartåg, alla har sina månadskort och periodkort. Om fordonet är trasigt har vi en ersättningsbuss som går direkt från Sunne till Kil och en som stannar på de mindre hållplatserna.
Efter Sunne håller vi något högre hastighet, 90 kilometer i timmen. Samtidigt går det inte mer än några minuter mellan stoppen: till Rottneros är det bara fyra minuter, och till nästa hållplats därpå, Öjervik, är det ytterligare fyra minuter.
Christina Cervin, som ansluter i Sunne för att åka till Karlstad där hon jobbar på bank, anser inte att den kvart man tror sig kunna spara i restid genom att höja banhastigheten och stänga hållplatserna i Kolsnäs, Rottneros, Öjervik, Frykåsen och Trångstad är särskilt viktig.
– Nej, så ego får man inte vara. Det är viktigare att tänka på de som bor på landsbygden och värna den, anser hon.
I stället värdesätter Christina Cervin andra faktorer och väljer tåget trots att hon förlorar en timme i tid jämfört med att ta bil.
– Det är skönt och billigare än att ta bilen. Jag hade även kunnat tänka mig att åka buss.
– Det jag tycker är viktigast är att om man ska satsa på kollektivtrafiken ska man göra det fullt ut. Det borde finnas något mer tåg runt sju på kvällen. Alla har olika arbetstider och för miljöns skull är det också bra om man kan öka kollektivtrafiken, fortsätter hon.
I Bäckebron väntar vi i fyra minuter medan tågklareraren släpper förbi morgonens första tåg från Karlstad. I mitten på nittiotalet växlades tågen om för hand men nu sköts allt med en datoriserad process från den lilla kontrollbyggnaden i änden av perrongen.
– 05.56-tåget från Torsby är ju det stora pendlartåget. På avgången 06.59 från Karlstad brukar det också vara mycket folk upp till Sunne, berättar Anna Eriksson samtidigt som vi ser norrgående fordon – också det hyfsat välfyllt – passera utanför fönstret.
Med två nya passagerare ombord går färden vidare. 06.59 har vi nått Frykåsen där ett tiotal pendlare, de flesta skolungdomar, ansluter.
Anton Magnusson, 14, Alfred Bodin, 13, Jimmi Nilsson, 14, och Olivia Asplund, 15, går samtliga på Sannerudsskolan i Kil och tar tåget dagligen.
– Vi kan ta buss. Men den brukar inte vara lika pålitlig, det kan vara förseningar där. Det är lättare att åka tåg och vi är på skolan halv åtta och börjar åtta, det är perfekt, säger Anton Magnusson.
Mellan Sunne och Kil stannar vi sju gånger. Stoppen utgörs av mindre hållplatser där enstaka resenärer går på, undantaget Frykåsen.
Dikotomin, den som delar politiker, branschföreträdare och värmlänningar, rör glesbygdens möjligheter och rätt till nära förbindelser obeaktat lönsamhet kontra effektivare järnvägsnyttjande och kommunikationsförutsättningar för de Nordvärmländska noderna Sunne och Torsby. Implicit: är det försvarbart att stanna var fjärde minut för att plocka upp två resande per hållplats?
Anna Eriksson, trafikvärden, säger:
– Det är inte konstigt att just de hållplatserna är utpekade. Torsby, Lysvik, Sunne, Västra Ämtervik, där kliver det på många resande. Vid de andra är det några trogna. I Trångstad är det max en eller två, i Öjervik har vi några varje morgon. Jag tycker att vissa tåg kan stanna på alla hållplatser, vissa kan vara mer snabbtåg och stanna vid färre stopp.
Tågchefen Per Sidetun är dock av motsatt uppfattning. Han menar att vetenskapliga rön stödjer en tidtabell med stabil struktur.
– Det viktigaste för att få resenärer att välja tåget som transportmedel är att det gör likartade stopp och går med likartat mellanrum mellan tågen. Missar man sitt tåg vid tre behöver man inte stressa när man vet att det går ett klockan fyra. Det har det gjorts universitetsstudier på.
Han fortsätter:
– Värmlandstrafik är till för alla. Men det innebär inte alltid att man har sin hållplats utanför dörren. Somliga får ta sig en bit och jag förstår att det inte är roligt om man måste ta sig en kilometer i stället för hundra meter till närmsta hållplats.
En av de stängningshotade, Öjervik Station, ligger längst ned mot Fryken i änden av en knixig grusväg.
Inledningsvis var den inte med i Värmlandstrafiks utredning som ligger till grund för förslaget om förändrad stoppstruktur, och för något år sedan sökte bolaget EU-stöd för upprustning av stationshuset och åtgärder för plankorsningen. Men då länsstyrelsen slog ned på planerna förhalades ärendet och den mångmiljonrenovering som Värmlandstrafik nu ensamt skulle få bekosta anses inte vara ekonomiskt försvarbar i förhållande till resandeunderlaget.
I dag utgörs hållplatsen av en gul liten väntkur som ersatt den tidigare stationsbyggnaden från 1928. Denna med tillhörande dansbana står fortfarande kvar ett stenkast bort och förestås numera av hembygdsföreningen.
Alldeles bredvid ligger också numera insomnade Malvikens ångsåg och tegelbruket. På 1930-talet gav Öjervik arbete åt 200 personer. Här fanns här smedja, kolmilor, timmerskilje, AB Svensk Lövindustri, två sågverk och hyvleri, runt vilka knutpunkten en gång byggdes upp i främst godstrafikhänseende.
Med stationshuset och tegelbrukets ståtliga skorsten inom samma blickfång är det inte svårt att föreställa sig hur järnvägen en gång var byns epicentrum. En brun, övervintrad midsommarstång omkullvält på dansbanan och en rostig dressin bakom de nedlagda tillverkningslokalerna bidrar dock till att ge platsen en postindustriell lyster.
I Trångstad, sista stoppet före Kil och likaså en av hållplatserna som kan försvinna, är det ännu stillsamare. Den folkpark som förr om åren drog dansanta ungdomar till trakten låg alldeles bakom spåret, men är i dag ersatt av ett boningshus. På perrongen finns en minimal stationsbyggnad med en rapplig träbänk.
Mer än så är det inte.
Nu har vi bara sju minuter kvar till Kil där vi sedermera rullar in 07.16. Vid den här tidpunkten stannar tågen mot Karlstad var tionde minut och Anna Eriksson berättar att resenärerna helt enkelt kliver ombord på första bästa.
Av färden återstår 13 minuter och goda vännerna Rebecca Johansson och Andreas Delvert kommer båda vara på respektive jobb inom en halvtimme.
– För mig som jobbar i stan är det väldigt fördelaktigt att ta tåget. Man slipper leta parkeringsplats, bilköer och slipper trafiken på hemvägen, säger Andreas Delvert.
Båda framhåller ekonomin som en betydande anledning för kollektivt resande. Andreas Delvert säger att han tjänar in bilkostnaderna på 13 tågresor med månadskort medan Rebecca Johansson understryker frekvensen som haken.
– Visst är det skönt att slippa bilen, men det som gör det är att tåget går tillräckligt ofta så att det blir värt att ta det. Att man kan vara flexibel även med tåg, säger hon.
De nämner Värmlandstrafiks satsning på vikbara lånecyklar konstruerade för att ta ombord på tåget som ett positivt pendlarvärde.
– Jag känner folk som avstår för att det blir för stor tidsstress att ta sig till och från stationen. Ett cykelavtal hade varit väldigt bra, säger Andreas Delvert.
Under tiden vi pratar susar Skåre och Råtorp förbi utanför fönstret. Sedan saktar tåget ned och på utsatt tid 07.29, drygt 1,5 timme efter avfärden från Torsby, stannar vi vid Karlstad C.
Medan resande efter resande kliver ut i den råa luften tar Anna Eriksson en sista runda bland sätena för att samla in skräp och väcka eventuella sjusovare. Hon ler och vinkar hejdå:
– Det var det, nu är jag klar för i dag.
Startskottet på en ny dag har gått. Även om morgonen redan varit igång i ett par timmar.